Jag kommer till stallet och vet inte vad jag vill göra med Alfa. Klurar runt på ett medan jag mockar, packar mat och gör iordning kraften. Har fortfarande inte bestämt mig för vad jag vill göra! Klurar lite till på ett och min kropp SKRIKER om att galoppera henne ute på åkern. Men förnuftet i huvudet säger att jag ska börja lite lugnare, och känna av Alfa när jag sköter om henne. Jag hade två allternativ! Antingen drar jag ut och konditions tränar eller så logerar jag henne så som Helen visade mig – Och det var inget lätt val.

Känner efter lite till när jag sköter om henne och bestämmer mig – det blir longering, punkt! Fram med longeringsgjorden och ett longerings spö, som hjälpmedel. Tränsar försiktigt på henne, kollar så att hon är stabil i humöret och går ut. Klappar och tar bort tyglarna till arbetet senare, och låter henne få balansera upp sig själv. Hon lyssnar PERFEKT och vid varje station är hon 1000% med mig – känslan ”wow”! Börjar se att hon blir mer balanserad och lösgjord i bogarna. Berömmer henne med rösten och sänker kroppen lite: PANG, hon stannar och kollar nyfiket på mig.

Nu kommer det riktiga arbetet. Hade ju observerat hur Helen gjorde för att få henne att börja jobba med hela kroppen. Tar mina vanliga tyglar och spänner inner tygeln hårdare en den yttre och börjar med att arbete henne i vänster varvet. Hon blir paff när jag ber henne om att börja skritta och snurrar runt på stället, suck. Jag tänker efter, och får en idé: Kanske om jag höjer mina händer och petar försiktig med pinnen kommer hon att gå ”runt mig”. Testade och fick reaktion direkt. Massor utav berömmande ord och klapp på axeln, style.

För att berätta närmare på mitt arbetande så jobbar man på en volt. Ungefär på en 6-7 meter stor och använder pinnen (spöt) som sin skänkel. Man för pinnen fram och tillbaka för att förstärka sin drivande innerskänkel. Samtidigt som man har hästen kraftigt böjd inåt!

Efter en 30 minuter, ser jag skillnad på henne. Hon jobbar betydligt mer med hela kroppen och man ser att hon trampar under sig. Hon får mer vila på klivet och man ser hur musklerna jobbar i halsen. Just like i want! Jobbar vidare i höger varvet och berömmer henne. Låter henne få trav och ser vilket framåt tänk hon hade, efter allt arbete. Hon får i slutet även där springa utan inspänningar och jag ser skillnad på balansen. Jag ÄR mycket stolt över det framsteget.

Just i lördags var det den dagen då jag såg en stor skillnad på min underbara ponny. Att man efter en halv timmes arbete kan ge så mycket resultat är grymt. Den lördagen förändrade mig. Jag blev lugnare och kände bandet i mellan oss. Såg att hon är den ponnyn som gillar en för den jag e. Och hon visade hur jag skulle läsa av henne. Och även hur hon ville gå till vägen under passet. Nu fattar jag! Tack min underbara ponny, you rock my world!

alfa!!!!